In de praktijk komt het regelmatig voor dat nabestaanden de nietigheid van het testament inroepen vanwege wilsonbekwaamheid van de erflater ten tijde van het opstellen van het testament, bijvoorbeeld als gevolg van dementie. Nietigheid van het testament wordt met name ingeroepen wanneer de nabestaanden onverwachts zijn onterfd of zij een ander financieel belang hebben.
Om de wilsonbekwaamheid van de erflater aan te kunnen tonen zoeken nabestaanden vaak steun voor hun stellingen in het medisch dossier van de erflater. De hoofdregel is echter dat het medisch beroepsgeheim ook na het overlijden geldt. Sinds 1 januari 2020 bestaat er een wettelijke bepaling waarin drie uitzonderingen zijn opgenomen waarbij de geheimhouding na overlijden kan worden doorbroken (artikel 7:458a BW). In feite is het voor een groot deel de codificatie van de jurisprudentie ten aanzien van dit onderwerp.
De geheimhouding na overlijden mag worden doorbroken in het geval dat:
- de erflater bij leven schriftelijk toestemming heeft gegeven tot inzage in het medische dossier;
- een nabestaande een mededeling over een incident op grond van artikel 10 derde lid, van de Wet Kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) heeft gekregen;
- er sprake is van een zwaarwegend belang, aannemelijk is dat dit belang mogelijk wordt geschaad en dat inzage in het medisch dossier noodzakelijk is voor de behartiging van deze belangen.
Wanneer een nabestaande informatie wil uit het medisch dossier dan dient dit in eerste instantie te worden opgevraagd bij de hulpverlener die het dossier onder zich houdt. Denk hierbij aan de huisarts, de thuiszorgorganisatie of de behandelend geriater. De hulpverlener beslist vervolgens of de geheimhouding kan worden doorbroken.
Weigert de hulpverlener het beroepsgeheim te doorbreken en de betreffende medische informatie te verstrekken, dan kan de nabestaande middels een procedure inzage in het medisch dossier vorderen. Hierbij dient dan een expliciet beroep te worden gedaan op het zwaarwegend belang zoals hiervoor is omschreven. De rechter beslist uiteindelijk of inzage in de medische gegevens dient te worden verstrekt.
Vragen?
Auteur:

Stefanie Vos-van Helvert
Als advocaat familie- jeugd- en erfrecht vind ik het belangrijk om rekening te houden met de persoonlijke belangen van mijn cliënt. Een juridische kwestie kan namelijk veel invloed hebben, ook in de privésfeer. Samen met de cliënt zoek ik naar een resultaatgerichte oplossing waarbij vooraf een duidelijk plan van aanpak wordt gemaakt. Het streven is om in overleg met de andere partij tot een gezamenlijke oplossing te komen, maar als dit niet lukt dan zal ik een procedure zeker niet schuwen, mits het belang van de cliënt hiermee gediend is. Het belang van de cliënt staat bij mij te allen tijde voorop en ik wens samen de kwestie tot een goed eind te brengen. Samenwerken leidt mijns inziens tot de beste resultaten!